HVA ER EGENTLIG BÆREKRAFTSRAPPORTERING?

Har du fått med deg at EUs nye direktiv om bærekraftsrapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) innføres nå, fra regnskapsåret 2024? Og vet du hvordan dette faktisk påvirker deg og din bedrift?

I Norge er det regnskapsloven som stiller krav til hvordan du skal rapportere på bærekraft, og Åpenhetsloven stiller krav til hvordan dere samarbeider med leverandører. Gjennom EØS-avtalen er Norge en del av EUs Green Deal, noe som fører til at vi må forholde oss til EUs nye bærekraftsdirektiv (CSRD).

Dette direktivet skal sikre en meningsfylt og standardisert rapportering av bærekraftsinformasjon fra bedrifter, fordelt på risiko, muligheter og konsekvenser. CSRD stiller krav til hvem som må rapportere, og er obligatorisk for alle store europeiske selskaper, og de som er notert på de EU-regulerte markedene, inkludert EU-datterselskaper av morselskaper utenfor EU.

Pr i dag omfattes ca 300 norske bedrifter av kravet om bærekraftsrapportering, men dette vil økes til anslagsvis 1200. I første omgang gjelder dette større bedrifter (basert på antall ansatte og omsetning) men fra 2026 gjelder dette også børsnoterte små og mellomstore selskaper.

CTA baerekraft hubspot
last ned DIN guide her

Hvilke data skal rapporteres?

CSRD dekker et bredt spekter av forskjellige beregninger og data innen miljømessige, sosiale og styringsaspekter. Innenfor det sosiale område er det et stort antall HR-datapunkter. Eksempler på dette er organisasjonens demografi og sammensetning, årlig totalkompensasjon, grunnlønn, lønnsforskjell mellom menn og kvinner, fødsels- og familierelaterte permisjoner, antall sykedager, timer brukt på overtid, opplæring, utvikling av ansatte, arbeid med arbeidsmiljø og så videre. Disse kravene inkluderer, men går også ut over de krav som følger av krav til likestillings- og diskrimineringsrapportering, og gjelder i stor grad for både innleide og fast ansatte. Du skal også kunne dokumentere endringer i data over tid.

Hva betyr bærekraftsrapportering for HR?

I avsnittet over kommer det tydelig frem at HR og bærekraftsrapportering henger tett sammen, og de to områdene som direkte påvirker HR, er seksjonene ‘Egen arbeidsstyrke’ (ESRS S1*)) og ‘Forretningsførsel’ (ESRS G1*)). Begge disse områdene vil kreve dokumentasjon av retningslinjer og prosesser, samt spesifikke datapunkter og tall om arbeidsstyrken. Dette betyr to ting:

  1. HR-masterdata av god kvalitet er viktigere enn noen gang
  2. HR har nå flyttet helt opp til styrerommet

Bedrifter kan ikke lenger hevde å være et flott sted å jobbe eller ha en sunn balanse mellom arbeid og privatliv uten å dokumentere det. Fremtidige generasjoner av talenter, kunder og investorer vil se etter disse tallene når de evaluerer organisasjonen din. De gode nyhetene? HR kan her gjøre en forskjell som strategisk forretningspartner.

Hvordan samler jeg inn alle disse HR-dataene, og hvor lagrer jeg dem?

Prosessen med å samle inn og registrere CSRD-relaterte data til bærekraftsrapportering kan selvsagt gjøres manuelt, men siden du må rapportere om disse tallene hvert år (og spore progresjonen og utviklingen av disse tallene), bør du vurdere å investere i en digital HR-løsning for masterdata som faktisk støtter rapporteringsstandarden.

Har du full kontroll på dine HR masterdata?

Er HR-data og annen informasjon lett tilgjengelige i en brukervennlig og intuitiv løsning? Har din masterdataløsning og HR-systemer enkle og brukervennlige prosesser for HR, ledere og ansatte, slik at rett informasjon blir registrert en gang, og gjenbrukes automatisk der det trengs? Har din masterdataløsning og ditt HR-system rapporter og analyseverktøy forberedt for de krav som settes av myndigheter til bærekrafts rapportering, likestilling, likeverd og mangfold (DEI)?

Kan du ikke svare ja på alt dette? Ta det med ro, vi har løsningen og hjelper deg mer enn gjerne ->

SAP SuccessFactors – HR masterdatasystemet for fremtiden

SAP SuccessFactors Employee Central er en skybasert HR-plattform som gir deg full kontroll over din bedrifts masterdata. SAP SuccessFactors Employee Central, og andre moduler, gir deg fullt innsyn i hele arbeidsstokken, og du kan enkelt kombinere ansattdata med finansiell og operasjonell informasjon fra eksterne systemer. Dette gir deg en helhetlig innsikt som gjør det enklere å ta gode beslutninger. Sariba har utviklet standard rapporter og analyseverktøy (dashboard) som møter alle krav til HR datapunkter knyttet til CSRD rapportering, arbeidsmiljø, likestilling og mangfold. Har din organisasjon spesielle behov, løser vi selvsagt dette også.