Hvorfor det er smart å hoppe på toget for generativ AI (for HR) nå?

generativ AI

Alle snakker om generativ AI. Men hva er det egentlig og hvordan fungerer det? Og er dette noe du bør ta i bruk i ditt HR-arbeid? For å hjelpe deg å navigere i dette litt uoversiktlige farvannet, har vi skrevet denne artikkelen – selvsagt med litt hjelp av generativ AI.

La oss ta det fra starten av

Generativ AI er en type kunstig intelligens som kan lage nytt innhold basert på det den allerede har lært. Tenk på det som en skikkelig kreativ assistent som kan skrive tekster, lage bilder, og til og med programmere kode for deg, alt basert på informasjon den har fått. Det er som å ha en assistent som aldri blir sliten, og som alltid er klar til å bidra.

Enterprise-modell

For store organisasjoner kan det være en fordel å bruke det som kalles en enterprise-modell for generativ AI. Dette betyr at løsningen tilpasses bedriftens spesifikke behov, med hensyn til datasikkerhet, GDPR, og intern bruk. En enterprise-modell kan være både tryggere og mer skreddersydd enn generelle AI-verktøy, og skaper et solid grunnlag for en effektiv HR-funksjon.

Litt mer detaljert

Generativ AI lærer av massevis av data, som tekster, bilder og annen informasjon. Den bruker denne læringen til å lage noe nytt. For eksempel, hvis du gir den noen eksempler på e-poster, kan den skrive nye e-poster for deg. Den kan også oversette tekst, lage musikk, eller hjelpe med å designe grafikk. Alt dette gjøres ved at den analysere mønstre i dataene og bruke disse mønstrene til å skape noe nytt.

Når du først har forstått hva generativ AI er, og hva det faktisk kan gjøre for deg, dine ansatte, ledere og din HR-avdeling, er vi rimelig overbeviste om at du kommer til å ta det i bruk, og høste fruktene fortere enn du kan stave robot!

Fordelene med generativ AI er mange..

…og under lister vi opp noen av disse

  1. Avansert teknologi – lett tilgjengelig: AI har blitt utrolig god til å både forstå og å generere menneskelig språk. Det vil si at du gir input på lik linje som du ville ha gjort til en kollega, og igjen får du akkurat det du trenger. Du forklarer med vanlig språk hva du vil ha, og får lynraskt et svar tilbake. Var det ikke helt det du hadde tenkt deg, sier du det, og ber om en ny versjon, noe du får med en gang.
  2. Snakker norsk: Det stemmer. Generativ AI snakker allerede norsk, så du slipper å slite med å ordlegge deg korrekt på engelsk, skriftlig – noe som oppleves for en barriere for enkelte.
  3. Konkurransefortrinn: Ved å være en av de første til å bruke AI, kan bedriften din få et forsprang på konkurrentene. Smart, ikke sant?
  4. Blir bare bedre: AI-teknologi utvikler seg hele tiden, så jo før du begynner å bruke den, jo flere fordeler vil du høste over tid.

Men hva med utfordringene knyttet til generativ AI?

Som med all teknologi, kommer også generativ AI med noen fallgruver. Det er viktig å bruke verktøyene kritisk og være oppmerksom på mulighetene for feil eller skjevheter i dataene AI-en har lært fra. For eksempel kan generativ AI gi feil svar eller gi råd basert på utdaterte data. Som med alle verktøy bør det menneskelige skjønnet alltid være med i vurderingen for å sikre at løsningene passer til nettopp din bedrifts behov.

Men hvordan kan egentlig generativ AI gjøre HR-jobben enklere?

Generativ AI kan rett og slett gjøre underverker for din HR-avdeling. Under følger noen nyttige områder den kan brukes på:

  1. Rekruttering og ansettelser
    – Automagisk CV-siling: AI kan lese gjennom en bunke med CV-er lynkjapt, og finne de beste kandidatene for jobben. Det er likevel viktig å sikre at prosessen følger GDPR-regelverket, slik at personvernet til jobbsøkere ivaretas.
    – Kandidat-chatbots: AI-drevne chatbots kan svare på spørsmål fra jobbsøkere, fortelle dem om ledige stillinger, og veilede dem gjennom søknadsprosessen. Det er som å ha en ekstra HR-medarbeider som aldri blir sliten.
  2. Opplæring og utvikling
    – Skreddersydd opplæring: AI kan analysere hva dine ansatte trenger å lære, og lage tilpassede opplæringsprogrammer for hver enkelt.
    – Virtuelle treningspartnere: AI kan være din personlige treningsassistent, gi tilbakemeldinger og støtte deg gjennom hele læringsreisen.
  3. Ansattes velvære og engasjement
    – Følelsesdetektiver: AI kan analysere ansattes tilbakemeldinger og finne ut hvordan folk virkelig har det på jobben. Ledelsen får innsikt i hva som fungerer og hva som ikke gjør det.
    – Virtuell assistent: AI-assistenter kan hjelpe deg med alt fra å booke møter til å holde orden på oppgaver og svare på HR-spørsmål. En chat-basert assistent kan også svare på spørsmål om bedriftens retningslinjer, regler om ferie, permisjon og andre vanlige policyer. Dette gir ansatte rask tilgang til informasjon de trenger, uten å måtte vente på svar fra HR-avdelingen.
  4. Prestasjonsvurdering og karriereutvikling
    – Rettferdig vurdering: AI kan gi en mer objektiv vurdering av ansattes prestasjoner ved å se på data fra flere kilder og lage innsiktsfulle rapporter.
    – Karriereveiledning: AI kan gi deg tips om karriereutvikling basert på dine ferdigheter, erfaringer og mål. Dine ansatte får rett og slett en karriere-coach, rett i lomma.
    – Hjelp med å beskrive mål: AI hjelper deg med å sette deg mål for året. Hvem har vel ikke gruet seg til å skriftlig skulle formulere målene du skal jobbe mot dette året? Med AI får du hjelp og støtte til nettopp dette, slik at du kan bruke tid på deg som faktisk teller: egenutvikling.

Å ta i bruk generativ AI i HR-avdelingen kan utgjøre en stor forskjell. Det handler om å effektivisere prosesser, forbedre ansattes opplevelser og støtte ledelsens beslutninger. Teknologien er allerede skikkelig bra og tilgjengelig på norsk, så det er ingen grunn til å vente. Med generisk AI kan du skape mer dynamiske, effektive og morsomme dager på jobb.

Har du forresten lest vår artikkel om SAPs digitale assistent Joule?